Home » Odchudzanie » Kto powinien się odchudzać?

Kto powinien się odchudzać?

kobieta na wadzePatrząc w lustro często bywamy nieobiektywni. Niektórzy z nas zbyt krytycznie podchodzą do swojego wyglądu i pragną się odchudzać, chociaż nie mają ku temu podstaw. Inni natomiast mimo wyraźnych wskazań nie chcą podejmować działań mających na celu zmniejszenia masy ciała. Medycyna i dietetyka przychodzą z pomocą niezdecydowanym i odpowiadają na podstawowe pytanie: „Kto powinien się odchudzać?”

BMI na pierwszy ogień

żółta waga łazienkowaPodstawowym wskaźnikiem pomagającym ocenić czy występuje nadwaga lub otyłość, a w związku z tym konieczność odchudzania, jest wskaźnik masy ciała BMI (z ang. Body Mass Index). Na wstępie należy zauważyć, że jego wykorzystywanie u dzieci, kobiet w ciąży oraz intensywnie trenujących sportowców nie przyniesie wiarygodnych informacji. Możemy go używać jedynie w stosunku do dorosłych osób o nieatletycznej budowie ciała. Wskaźnik BMI to stosunek masy ciała do wzrostu podniesionego do kwadratu. Oblicza się go według poniższego wzoru:

BMI = masa ciała (kg)/wzrost2 (m).

Wartości poniżej 18,5 kg/m2 świadczą o niedowadze. O normie mówimy, gdy wartości wskaźnika BMI mieszczą się w granicach 18,5-24,9. Wartości powyżej to nadwaga (BMI ≥ 25 kg/m2) i otyłość (BMI ≥ 30 kg/m2). W ostatnich przypadkach zalecana jest redukcja masy ciała.

Kolej na WHR

talia otyłej kobietyBadania wskazują, że najważniejszą rolę w ocenie ryzyka wystąpienia chorób towarzyszących otyłości stanowi dystrybucja tkanki tłuszczowej. Najbardziej niekorzystne dla zdrowia jest nagromadzenie jej w okolicach tali, czyli tzw. otyłość brzuszna. Wiąże się ona z ryzykiem wystąpienia zaburzeń gospodarki węglowodanowej, prowadzi do miażdżycy i rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Wskaźnik WHR (z ang. Waist Hip Ratio) ocenia rozmieszczenie tkanki tłuszczowej. Obliczamy go dzieląc wartość obwodu talii, przez liczbę centymetrów w biodrach. Zasadne jest obliczanie go jedynie w przypadku gdy BMI jest większy niż 25. Otyłość brzuszną, zwaną także otyłością typu jabłko stwierdza się, gdy WHR u kobiet jest ≥ 0,8 zaś u mężczyzn ≥1. Jeśli wskaźnik WHR u kobiet jest mniejszy niż 0,8 zaś u mężczyzn mniejszy niż 1, rozpoznaje się otyłość pośladkowo-udową (typu gruszka).

Warunkiem niezbędnym przy ocenie WHR jest wykonanie właściwych pomiarów. Obwód talii powinniśmy mierzyć w połowie odległości między dolnym brzegiem łuku żebrowego, a górnym grzebieniem kości biodrowej. Biodra natomiast mierzymy w ich najszerszym miejscu, czyli na wysokości krętarza większego kości udowej.

Jeśli któryś z powyższych parametrów nie jest w normie wato wybrać się na wizytę do profesjonalnego gabinetu dietetycznego. Specjalista wykona badanie składu ciała, które dokładnie określi wielkość naszego problemu, czyli ilość i dystrybucję tkanki tłuszczowej.

Dodaj Komentarz

Twój adres email nie będzie wyświetlany. Required fields are marked *

*